Jelenlegi hely

Címlap | A tisztítószerek fejlődése

A tisztítószerek fejlődése

TisztítószerekA modern tisztítószerek története egészen a 20. század elejére nyúlik vissza. 
1916-ig a hagyományos eljárással készített szappan volt az első számú mosáshoz-tisztításhoz használt anyag. A nem szappan alapú, szintetikus detergensek feltalálásához az I. világháborúban kialakult németországi zsírhiány vezetett. A háztartási felhasználás 1930-tól indult meg az Egyesült Államokban, azonban nagyobb népszerűséget csak a II. világháború után kapott, a fogyasztók életszínvonalának emelkedésével egyetemben.

A két időpont között főképp ipari takarításnál és a ma cégtakarításnak nevezett területen alkalmazták.
A detergens tisztítószerek fejlesztésére azért is volt szükség, mert hideg és sós tengervízben a hagyományos szappan használhatatlanná vált. 1953-ra a tisztítószer forgalom meghaladta a szappanét és mára a detergensek a háztartások elengedhetetlen kellékei. A detergens tisztítószerek nem csak a háztartások, de az ipari takarítás, a cégtakarítás, és a társasház takarítás eszköztárában is szerepelnek. 
 
Magyarországon szappan és tisztítószerek gyártásával először az 1908-ban Budapesten alapított, Caola névre keresztelt szappan és háztartási vegyi áru gyár foglalkozott, melyet 1950-ben a BIP (Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyár) vásárolt fel.
 

Cégtakarítási infók

Iroda takarítással, és cégtakarítással kapcsolatban az alábbi Budapest címen vagyünk elérhetőek:

11191 Bp. Üllői út 200.

Telefon:  06/1-282-0400

email: [email protected]
[email protected]